lördag 21 april 2012


I tisdags var det dags för folkhälsopolitiskt forum på Fabriken.  Kul och nyttigt att träffa många av kommunens ungdomar. Ett stort antal politiker och tjänstemän fanns på plats. Min absoluta känsla är att utvecklingen är på väg åt rätt håll. Bl a har situationen på Astrid Lindgrens skola förbättrats. Det var verkligen roligt att lyssna på elevernas beskrivning om att det blivit en mycket lugnare miljö med noll tolerans mot mobbing. Det som framkommer som ej acceptabelt är omklädningsrummen på AL och Vimar. Detta framkom även förra året… Vad jag förstår finns detta nu som prioriterade objekt vad gäller underhåll men detta måste kollas upp… Vi lyssnade även på olika åsikter om man känner att man har något reellt inflytande, skolmaten, kulturskolan och olika möjligheter för till idrottsaktiviteter. Tack Anders Degerman för att du envist ser till att tillskapa forum med aktuella frågor.     

I torsdags inplanerad träff med VD:ar och ordföranden i VEMAB och Vimarhem. Vi informerade varandra om läget och vilka planer som kan vara aktuella framöver.

”Att våga vara på riktigt” var temat på ledarforum för kommunens chefer igår. Ett inspirerande föredrag av Mikael Ahlerup, VD på ALV. Jag hoppas att alla närvarande kan omsätta intentionen till vår vardag. För mig är det viktigt att vi också kan ”våga vara på riktigt” när det gäller kommunala tjänster. Det handlar krasst om för vem vi finns det till för, hur vinner vi tillit och förtroende och nöjdhet? Ingen rymdforskning, men ändå inte enkelt. Ahlerup säger:

-  Det börjar på toppen

Ja, det finns nästan alltid en tanke med det jag gör. Mitt syfte med föredraget var att ge alla som finns i ledningsposition inspiration. Vi behöver kontinuerlig träning om att vi många gånger med små medel kan förbättra uppfattningen om kommunala verksamheter och vårt resultat. ”det är de mjuka värdena som avgör många gånger”. Vi som lyssnade är alla nyckelpersoner och kan göra skillnad genom att öka medvetenheten om att vi är förebilder.

Han var inbjuden utifrån att förmedla sin ledarskapsfilosofi men på köpet fick alla som lyssnade ökad kunskap om ALV. Det väcker en stolthet som kommuninvånare att denna verksamhet faktiskt finns i vår kommun. Vi har ju alla möjligheter att vara ambassadörer i olika sammanhang. En hög kunskapsnivå bidrar naturligtvis till att flera positiva bilder kan förmedlas i olika möten med människor lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Innan Ahlerup kom hade vi ett pass med information om den pågående organisationsöversynen. Vi ägnade även ett pass åt facklig samverkan, först ett teoripass om samverkansavtalet och sedan grupparbeten med reflektion kring samverkan och traditionell förhandling.

Birgitha Sahlin meddelande glädjande om en dagsfärsk nyhet om att vi kraftigt förbättrat vårt resultat när det gäller jämförelser av grundskoleverksamheten i landet. Verkligen roligt och som visar att hårt arbete lönar sig – ta åt er alla som varit delaktiga i förbättringsarbetet och fortsätt på det spåret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar