söndag 2 december 2012

Intensiv vecka där det inte har funnits några luckor i kalendern.

Måndag, interna möten och kommunfullmäktige på kvällen. Det mötet var dock ovanligt kort.

Tisdag kommunstyrelse. Därefter resa till Stockholm med delar av styrgruppen för destinationsarbetet - Kjell-Åke Hansson, Patrik Kinnbom, Patric Engqvist och jag representerade destination Vimmerby denna gång. På tisdagen tidig morgon med flyg till Östersund och sedan bil till Åre. Som jag skrivit om tidigare så är de utvalda - Vimmerby, Kiruna, Bohuslän, Stockholms skärgårdar och så Åre som denna gång vad värd.
Lunch till lunch med ett intensivt program. Först busstur med visning av destinationen. Därefter genomgång av nuläge av projekten i respektive destination.
Jag blev imponerad av vilken drivkraft och samverkan det verkar finnas mellan alla aktörer och befolkningen i Åre. Värdpersonerna var dessutom mycket proffsiga, erfarna och målinriktade.
Under hemresan var vi uppfyllda med idéer och spånade om framtidstankar. Det känns dessutom större än någonsin att ha blivit utvald av Tillväxtverket. Det som också gör det extra spännande är även att andra statliga verk ska bidra med stöd och hjälp för att gynna vår utveckling.

Fredagen ägnades åt utbildning med Axel Danielsson. Betoning på hur vi ska få till ett effektivt och fungerande samspel mellan politik och förvaltning. Vad är politikens uppdrag och vad är förvaltningens? Skillnader när det gäller "demokratibranschen och kapitalistbranschen" Styrning av kommunala bolag m m.
Axel Danielsson är med sin juristbakgrund och 35-åriga erfarenhet nog landets mest erkända proffs på detta område och han körde hårt med oss under dagen... Han levererade ett antal klara budskap vad som är prioriterat för oss att utveckla. Viktigt att få till "ett styrsystem som gynnar tillit" och "där vi skickliggör varandra". "
Kort slutsats av Axel D - politiken ska ange mål, riktlinjer och möjligöra förutsättningar för en god uppföljning samt ha koll på produktivitet och effektivitet.
Förvaltningen ska leverera utifrån ovanstående och ska ges utrymme för att göra det utifrån sin profession.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar