fredag 5 februari 2016

Ministerbesök
I onsdags var jag på Campus i Västervik tillsammans med några andra tjänstemän och politiker från Vimmerby, Västervik och Hultsfreds kommuner. Vi träffade där högskole- och forskningsminister, Helene Hellmark Knutsson och landsbygdsminister, Sven-Erik Bucht. Våra kommuner har ansökt om medel för att vi tillsammans ska arbeta för "Nya vägar för flexibilitet i högre utbildning". Tillsammans är vi "Campus i Småland" (CIS). Vi samverkar med Linnéuniversitetet och Högskolan Väst och bedriver lokalt både kortare kurser och programutbildningar i våra tre kommuner. Vi behöver ta ett krafttag inom området. Kompetensförsörjningsfrågan är otroligt viktig, både för att näringslivet ska klara av att fortsätta utvecklas i positiv riktning men också för att den offentliga sektorn ska klara välfärdsuppdragen. Beskedet efter besöket var att vi behöver revidera vår ansökan. Vi hoppas självklart på ett positivt besked framöver!


Härskartekniker
Fackförbundet Vision bjöd i onsdags in sina medlemmar till ett seminarium om "Härskartekniker". Bra initiativ av ordförande Tony Söder, där vi bjöds på lunch och samtidigt fick lyssna och reflektera kring hur dessa kan identifieras, hanteras och förebyggas. Alla använder sig av dessa. Att både vara uppmärksam på vad andra gör och vara självkritisk och se vad jag själv gör är viktigt. Därför behöver vi kunskap.
Hur vet man om man är utsatt? Den som utsätts för dem att känner sig helt enkelt illa till mods...Genom att använda härskartekniker så kan man upprätthålla ojämställda strukturer. Dessa kan användas för att diskriminera. Vi fick under seminariet möjlighet att fördjupa oss i; osynliggörande, stereotyp, projicering, dubbelbestraffning, komplimang och förlöjligande. Verktygen som man kan använda om man känner sig utsatt är följande motstrategier.
-Tag plats,
-Ifrågasättande
-Korten på bordet
-Bryta mönstret
-Spegling


Ledarforum
Nästa vecka ser jag fram emot att träffa alla chefer i kommunen. På dagordningen denna gång finns "Stärkt Lokal Attraktionskraft", folkomröstning, praktiksamordning, säkerhetsfrågor och kommunikation.


 

 


 -
fem bekräftartekniker:
-Synliggörande
-Respekterande
-Informera
-Dubbel belöning
-Bekräfta rimliga normer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar