Just avslutat kommunchefsdagar i Åtvidaberg.  Denna gång fokuserade vi bl a på strategisk planering och hantering av kommunala anläggningstillgångar. Utifrån pågående och avslutad forskning tog Robert Jonsson, biträdande lektor på CKS, upp frågor om hur kommuner kan organisera och styra för att kunna investera och sköta dessa tillgångar i enlighet med god ekonomisk hushållning.  Alltså, ett mer aktuellt tema kan man knappast få utifrån den situation där vi befinner oss i Vimmerby. Vi har behov av nyproduktion, behov av reinvesteringar i befintliga anläggningar som sedan kopplas till vår ekonomiska förmåga. En högst aktuell fråga för oss Jag fick med mig många tankar och omvärldbilder. Som vanligt också trevlig samvaro med kollegor och nyttigt erfarenhetsutbyte om stort och smått.


I tisdags lyssnade KS och jag till ett webbseminarium om statens styrning av kommunerna. Det finns numera en tillitsdelegation som ska se över statens styrformer där vi nu ser en öppning i att minska detaljstyrningen från statens sida. Det här ser vi fram emot kan jag lova. Men några snabba kvitton kan vi nog inte räkna med... Jag sa till kommunstyrelsen i tisdags att vi i Vimmerby startade vår "egen tillitsdelegation" 2011. Det skedde efter den konsultrapport som då tydligt visade på behov av förändrad styrning och ledning i kommunen. Sedan dess har vi sakta, uthålligt men målmedvetet fortsatt på den linjen. Numera får vi allt fler kvitton i vardagen på positiva effekter. Det kan handla om att enskilda medarbetare tar egna initiativ och under eget ansvar löser frågor som leder till ökad nöjdhet för våra medborgare. Eller när någon ger feedback till någon för något man gjort bra, över avdelnings- och förvaltningsgränser. Eller att man helt enkelt kan "känna på" stämningen att öppenheten och tranparensen ökat. Inte minst att vi försöker fånga dom viktigaste styrprocesserna som gör skillnad och fokusera på dem där många görs delaktiga och får bidra med sitt engagemang istället för att ha fokus på att granska och hitta fel på varandras arbete. Mycket har gjorts och görs, men resan fortsätter...
Ett kvitto i veckan var när vår fantastiska kommunkör uppträdde och förgyllde stadshusets 40- årsfirande i tisdags. Det var så roligt att alla tidigare kommunalråd fanns på plats, Bengt Johansson, Leif Larsson, Carl-Axel Centerstig, PerÅke Svensson och Micael Glennfalk samt hela vår nuvarande kommunstyrelse. Therese Jigsved ordnade med guidade turer, Vår cafeteria fixade fikat och Gunilla Gustafsson hade fixat ett fint och informativt bildcollage. Tack även till Petra, Patric, Cornelia, Anna K, Bo, Lisa med kollegor från HR-avdelningen som också alla bidrog till ett lyckat firande och alla andra medarbetare som deltog!

Kommentarer