De senaste två veckorna har vi haft flera viktiga möten med syftet att stärka den lokala attraktionskraften. På ledarforum hade vi besök av Jakob Käll och Yvonne Gunnarsdotter som på ett alldeles föredömligt sätt lotsade kommunens chefer och kommunstyrelsepolitiker kring forskning och fakta kring tillit och tolerans.
I torsdags kväll träffas drygt 200 personer på Ronja. Vi fick där ta del av ytterligare omvärldsbilder och fakta inom området av freds- och konfliktforskare Hans Abrahamsson. Vi som finns i advisory board var samtalsledare för kvällens workshops som var inplanerade efter föreläsningen. Min egen reflektion efteråt bekräftade min tidigare känsla. Vi behöver omvärldbilder och fakta. Vi "på kommunen" kan bidra med god kommunikation och dialog och genom att vara goda ambassadörer på alla de arenor där vi befinner oss internationellt, nationellt, regonalt och lokalt för vår fina kommun.

Det finns ännu inget beslut i kommunfullmäktige, men man få nog betrakta det som att arbetet kring "Näs-affären" rent arbetsmässigt nu övergår till en lugnare fas. Framförallt har KSO, Tomas Peterson och vår kommunjurist Peter Olson tagit det största ansvaret för de senate månadernas processarbete. Men det ska framhållas att det varit ett bra teamwork där många tjänstemän varit involverade i allt från planer, mark, ekonomi, framtida samverkan med Näs m m. Stort och varmt tack till er för ert arbete! Framförallt har diskussionerna förts med Nils Nyman, VD på Salikon AB och barnbarn till Astrid Lindgren. Vi tror alla att det här är helt rätt väg för att Näs ska kunna utvecklas till ett ännu bättre och självklart besöksmål i Vimmerby.

Sedan är jag imponerad av de senaste veckornas tillkännagivanden av nya ordrar till kommunens företag. Vilken kompetens det finns i Vimmerby! Idag, på den konkurrensutsatta marknad som råder så är inget självklart. Att då inom så olika branscher i kommunen säkra produktion och därmed arbetstillfällen för flera år framåt kan inte visas på ett bättre sätt än det vi sett de senaste veckorna.

Kommentarer