Förra veckan var vi ett 10-tal tjänstemän och politiker som besökte Frödinge och Brantestad. Vi fick en mycket bra genomgång av bygdens företag, föreningar och engagerade medborgare. Styrkor som lyftes fram handlar om att man är mycket bra på nätverkande tex fiberprojekt, att det finns många arbetstillfällen på orten, bra förbindelser och lediga tomter. De behov som framfördes handlar främst om att skicket på en del vägar behöver förbättras, bredbandstäckningen samt att det saknas bostäder.

I onsdags kväll åkte jag till Stockholm för styrelsemöte med kommundirektörsföreningen. Vi planerade för höstens dagar som vi tror kommer att få ett mycket intressant program. Så blev det även under torsdagen och fredagen när vårens dagar ägde rum. Under torsdagen fick vi i ett högt tempo ta del av nyheter från SKL inom en rad olika områden bl a om den nya utredningen "Stärkt kapacitet för kommunerna att möta samhällsutvecklingen". Ordförande i den parlamentariska kommittén är Heléne Fritzon och huvudsekreterare är Sverker Lindblad.
Varför. Jo det handlar om kommunernas betydande åtagande, stora utmaningar och stora skillnader i förutsättningar:
- utmaningar, urbanisering, växande arbetsmarknadsregioner, demografiska förändringar, personal- och kompetensförsörjning, etablering och integration av nyanlända, klimatförändringar.
- Stora och växande skillnader i befolkningsunderlag.
Kommittén ska identifiera och analysera utmaningarna och ge förslag på olika strukturella åtgärder. Ett delbetänkande kommer redan till hösten som handlar om utökade möjligheter till avtalssamverkan. I övrigt ska utredningen var klar under år 2019.

Annika Wallenskog berättade att endast 7 kommuner i landet redovisar underskott efter år 2016. 219 kommuner redovisar ett överskott. Ett väldigt bra resultat, på 21,5 miljarder om man ser till hela sektorn, men inte när man ser till soliditeten som sjunker. Kostnaderna ökade totalt med 7 %. Istället handlar det om mycket stora intäktsökningar - ökade statsbidrag, flyktingmiljarderna, reavinster som är en följd av försäljning av mark. Dessutom betalades en bonus ut för bostadsbyggande i december till många kommuner (dock ej Vimmerby) samt stora intäkter för asyl. Sedan år 2006 ligger hela ökningen av befolkningen på utrikes födda. Nu befinner vi oss i en högkonjuktur. SKL räknar med att den kommer att nå en jämvikt. Då förutspås skatteintäkterna öka med 4% jämfört med dagens 5%
Vi lyssnade även till förändringar inom socialtjänstens verksamhetsområde samt om öppna jämförelser kring detaljplaner i landet och upphandlingen av bostäder. Naturligtvis fanns även asyl- och flyktingmottagande med som en punkt och rekyteringsutmaningen för landets kommuner. När det gäller den nya kommunallagen så kommer den att förtydliga styrelsens roll i förhållande till nämnder samt visa på att kommunen måste ha en ledande tjänsteman.

Under fredagen lyssnade vi till Laura Hartman från Tillitsdelegationen. Styrningen ska ta tillvara medarbetarnas kompetens till nytta för medborgare och företag. Det är utgångspunkten i regeringens tillitsreform som redovisades vid Regeringsförklaringen september 2016.

- Värna det självständiga verksamhetsansvaret
- Bättre balans mellan tillit och kontroll
- Mindre detaljstyrning
- Ändamålsenliga krav på dokumentation och återrapportering
- Mer fokus på kärnverksamheten
- Tänka helhet och syfte
- Skapa förutsättningar för kollegialt ansvar/stöd/lärande
- Gör medarbetarna delaktiga
- Förståelse för uppdraget
- Förändrad syn på ledarskapets roll och medarbetarna roll

Det känns bra att vi på Vimmerby kommun aktivt började jobba med dessa frågor redan för många år sedan. Vi fortsätter på vårt inkörda spår...

Den sista punkten handlade om "Det förändrade medielandskapet". Något som vi redan märkt av som jobbar på Vimmerby kommun.  Men det var intressant att höra reflektioner kring vad man tror om framtiden av företrädare från Svenska Dagbladet och Folkbladet.



Kommentarer