Jag fortsätter på samma tema som förra veckan. Mina tankar just nu kretsar kring hur samhällspusslet ska hanteras framöver. På Vimmerby kommun går vi nu in i ett intensivt budgetarbete inför 2018 som kommer att innebära påfrestningar. Behoven vet vi, utan att vi sammanställt helhetsbilden, är större än vad ekonomin tillåter. Vi har räddats av extra statliga medel men nu ser vi att utmaningarna ökar framöver.
Med de förändringar som sker vad gäller försörjningskvot och minst bibehållna förväntningar på leverans av välfärdstjänster så handlar det om skattehöjningar på runt 20 kronor. Det kommer inte att fungera. Vi behöver få människor snabbt i arbete och fler måste arbeta längre upp i ålder. Dessutom behöver vi minska våra utgifter genom effektiviseringar och prioriteringar.
Digitaliseringen kommer få en enorm påverkan. Vi har varit med om omställningar förut. Jordbruksamhället sysselsatte 90% av befolkningen om man jämför med hur det ser ut idag där ca 2 % sysselsätter sig inom jordbrukssektorn. Skillnaden är att då tog omställningen decennier. Nu sker utvecklingen i en rasande hastighet. Vi behöver ställa in oss på att det som kan göras eller hanteras av en dator, kommer att utföras av en dator inom en snar framtid. Utmaningen blir att hitta smarta lösningar för framtida behov. Behovet av lokaler förutspår man kommer att minska. Vad innebär det tex för framtidens skola? Det blir en nyckelfråga för Vimmerby kommun som vi delar med många andra kommuner.

Ett positivt möte i onsdags kring DUA - Delegationen för unga till arbetslivet. Jag är glad och stolt över engagemanget, drivet och samverkan som finns på kommunen mellan olika avdelningar och förvaltningar i syfte att på ett ännu mer effektivt sätt stötta ungdomar till en egen försörjning. Nu har vi en mycket låg arbetslöshet, men vi vet alla att tiderna förändras och då behöver vi rusta dagens ungdomar i goda tider.

Kommentarer