Högt betyg

Sista arbetsveckan före min semester. Det var härligt att läsa i Vimmerby tidning att "Vimmerby får högt betyg av turisterna". Undersökningen (gjord av destinationsnätverket SND-MO) visar att 65% skulle besöka Vimmerby igen. Före oss ligger Stockholm, Göteborg och Öland. Trevligt att hamna så högt och att både vi och Öland hamnar på de främsta fyra placeringarna. Det känns otroligt viktigt för att vi ska kunna behålla och ytterligare förbättra vårt läge att vi alla tänker på att ha ett trevligt bemötande att vi fortsätter utveckla den "goda atmosfär" som vi har enligt våra besökare, att vi upplevs som promenadvänliga och att vi tillsammans jobbar för att locka hit flera.

Tillitsdelegationen har nu kommit med sitt huvudbetänkande. Där framförs flera förslag på hur stat, kommun och landsting kan utveckla styrning och ledning i välfärdssektorn. Delegationen har arbetet i ca två år. Utredningen tillsattes då av regeringen för att komma tillrätta med avigsidorna med New public management som är ett samlingsnamn för styrning av offentlig sektor efter marknadsprincipen. Ofta förknippas den typen av styrning med detaljstyrning och överkontroll. Målet är att verka för att ledarskapet istället ska präglas av tillit där medarbetarnas kunskap tas tillvara. Förslagen handlar bl a om att möjliggöra olika typer av "policylabb" d v s testmiljöer där man får testa att jobba under friare former, att huvudprincipen blir generella statsbidrag och att minska på de riktade statsbidragen som innebär mycket administrativ hantering och får en ryckighet som konsekvens. Samt större fokus på sammanhållen styrning, fokus på ledarskap och kultur- och värdegrundsfrågor.
 I Vimmerby kommun startade det utvecklingsarbetet upp redan när jag anställdes. Det fanns en klart uttalad politisk vilja att det arbetet skulle starta upp här. I praktisk handling visade det sig bl a år 2012 när vårt ledarskapsprogram startade upp, som fortfarande pågår. Den första tiden präglades, som vid all annan förändring/utvecklingsarbete, av en hel del motkrafter. Den fasen är passerad sedan länge. Nu handlar det om att hålla i och att varje chef, på varje nivå, fortsätter att varje dag träna utifrån den grund vi lagt. Att tydliggöra var och ens roller och ansvar är av största vikt. Andra viktiga faktorer är att chefer lever som de lär, bra beteenden smittar... Att avsätta tid för reflektion för sig själv och med sina medarbetare och att ha en god feedbackkultur är också avgörande.
I januari 2017 befäste Harvard Business Review att framgångsrika företag till stor del bygger på hög tillit mellan medarbetarna. När medarbetare och chefer trivs med varandra skapas god trivsel och god stämning. Forskningen visar att stressnivån är lägre och att produktiviteten högre och engagemanget större! Goda ambassadörer är alltså en förutsättning för att lyckas. Vi kan ta mitt första exempel här idag som handlar vår utveckling som besöksort. Till att som i mitt andra exempel leda till att medarbetare som trivs i sina yrkesroller berättar det för vänner och bekanta. Det är den bästa marknadsföring vi kan få för att behålla de medarbetare som redan arbetar hos oss men även för att locka till oss fler duktiga medarbetare. Men det är skört och det gäller att ständigt hålla i... Varje rekrytering är mycket viktig. I Dagens Industri idag står det att läsa att "Mardrömschefer kostar miljarder". Artikeln handlar i princip om det jag beskrivit ovan men också att " Företag med ett högt ledarskapsindex, ett mått på chefers förmåga att leda en arbetsgrupp hade i genomsnitt en avkastning på 49 procent på eget kapital. Motsvarande för företag med lågt ledarskapsindex var 12 procent". När vi fick förra resultatet av vår medarbetarenkät så kunde vi konstatera att chefer/ledare på Vimmerby kommun fick ett högt betyg för ledarskapet men också för motivation och styrning. Det gör mig så glad. Jag har följt de flesta chefers/ledares utvecklingsresor eftersom jag möter alla både i början och slutet av programmet. Jag säger bara var stolta över er själva och fortsätt så... Jag känner också att det är en alldeles nödvändig bas som är lagd i vår organisation för att vi klara att ta oss an framtida utmaningar inom framförallt områden som budget i balans och kompetensförsörjning. Ledarskapet ställs framförallt på prov i komplexa och utmanande tider. Jag känner mig därför också glad för att vi kommit i gång med arbetet att på ett ännu tydligare sätt satsa på att stärka medarbetskapet inom vår organisation som sträcker i sig i en enda lång röd tråd till vårt SLUS-projekt som handlar om att stärka attraktionskraften totalt sett i vår kommun. Hoppas att ni alla vill vara med och bidra på den fortsatta resan! Tack för alla goda insatser under våren 2018 och välkomna tillbaka allt eftersom.

Tills dess vill jag önska er alla en fortsatt riktigt skön sommar. Jag återkommer här i slutet av augusti.

Kommentarer