Ledarskap, ekonomi och fullmäktige

Indirekt ledarskap
Igår träffade jag kommunens mellanchefer för att fokusera på det indirekta, strategiska ledarskapet. Det här var det sista tillfället inom ramen för försvarshögskolans koncept. Jag känner att frågeställningar kring den här karaktären av ledarskap nu börjar landa hos dom medverkande. Åter igen, härligt att få förmånen att följa våra chefers utvecklingsresor! Det som utmärker indirekt ledarskap är att man har en chef över sig (som i det här fallet också har en chef över sig d v s den funktionen jag har) och chefer under sig i organisationen. Ofta finns känslan där att man hamnar i korstryck. För att organisationen ska fungera på ett optimalt sätt utifrån uppdrag behövs vad vi benämner som" tunna filter" mellan olika organisationsnivåer d v s att vi alla i hela kedjan, på olika organisatoriska nivåer, i våra handlingar agerar så att det finns förutsättningar för tillit.

Diverse arbete med kommunens ekonomi
Annars jobbar vi på med våra detaljbudgetar inför 2019. Samtidigt som vi precis fått klar vår delårsuppföljning efter åtta månader, 2018. Den ser helt OK ut på kommun/koncernnivå och kommer att presenteras nu i oktober för politiken. Den visar också på budgetavvikelser där vi kommer att fortsätta dialogen med berörda verksamheter. Oavsett resultatet i sig som på totalen ser bra ut så kan andra saker också kännas riktigt bra. Jag mötte glada revisorer i korridoren häromdagen som sa "att här i Vimmerby får vi alltid så bra underlag". Ta åt er av det berömmet ni som jobbar med att sammanställa underlagen.

Kommunfullmäktige
I måndags kväll var det dags för den här mandatperiodens sista kommunfullmäktigesammanträde. Tack alla ni ledamöter som funnits med och som inte kommer att fortsätta nästa mandatperiod. Till er andra och nya tillkommande, hoppas jag på fortsatt gott samarbete.

Kommentarer