Veckans koncernledningsgrupp och CKS kommunchefsnätverk

Koncernledningsgrupp
Den här gången hade vi besök av kommunens hållbarhetsstrateg. Arvid gick igenom det framtagna förslaget till hållbarhetspolicy. Vi kommer att föreslå att den skickas ut på remiss till kommunens nämnder och bolag. Vi uppdaterade varandra och förde resonemang kring årets ranking inom miljöområdet där vi mycket glädjande tagit ett rejält kliv till plats 52. Frågorna kan variera från år till år så det är ingen självklarhet att behålla det läget om vi inte fortsätter utveckla arbetet inom området. Vi diskuterade också bl a kring kommunens fordonsflotta, laddstolpar, biogas och solceller.

Vi hade även besök av ledningen från ITSAM för en avstämning kring IT och digitaliseringsfrågor. Här deltog också de flesta representanter från vår digitaliseringsgrupp där alla nämnder och bolag finns representerade.

CKS - nätverket
Denna gång träffades vi på Skänninge stadshotell i Mjölby kommun som syns på bilden. Hotellet
rustas nu upp av en driven entreprenör som gav oss fin information om nerlagda arbetsinsatser samt planer inför framtiden.

Två professorer, Eric Carlström och Johan Berlin berättade om sina studier kring att ta tillbaka outsourcade verksamheter till kommunal regi d v s backsourcing. Det som ibland är outsourcat runt om i landet är tex äldreboende, hemtjänst och städning. Politiker som är för outsourcing för ofta fram faktorer som mer konkurrens, bättre kontroll, tydligare styrning, mer produktivitet och ökad kvalitetssäkring. I studien har man studerat kostnad, kvalitet och kontroll. Vad finns då för möjliga skäl till backsourcing? Då nämns bl a minskade kostnader, öka det egna inflytandet och brist på entreprenörer.
Oavsett kostnad, kvalitet och kontroll så landar man in i tillitsfrågan. För mycket tillit - blåögd naivitet till när det är för lite tillit - konspiratorisk misstro. Det handlar om dos.
Slutsatser: Svårt att backsourca, blir ofta inte som man tänkt sig, kan bli dyrt och relationen kan försämras, kan öka styrbarheten, kan ses som en naturlig process, kan utveckla den egna verksamheten, kan öka möjligheten att använda egen personal t ex heltidstjänster och ge stordriftsfördelar.

Därefter fick vi besök av Anna Valentinsson, CKS som pratade kring valrörelsen i östgötska medier. och "Ett nytt landskap". När det gäller svenskarna och internet – 71 % tog del av politisk information på internet jämfört med inför valrörelsen 2014 då det var 47 % . TV, papperstidningar, vänner och familj spelar störst roll.

Richard Öhrvall, Linköpings universitet berättade sedan att valdeltagandet landade in på 87%. Det var 6 351 955 som röstade runt om i landet i 6325 olika distrikt. Därefter följde nationella analyser som man ser så här långt. Johan Wänström på CKS gjorde därefter tillsammans med oss en reflektion över våra lokala valresultat. Vårt läge efter valet i Vimmerby kommun kan även denna gång till stor del jämföras med läget i Söderköpings kommun.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Skicka en kommentar