Budget 2019




Budget 2019

Igår behandlade kommunstyrelsen budgeten inför nästa år. Ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige.
Här nedan kan ni se min text i det dokumentet där jag, utifrån mitt perspektiv, ger min bild kring våra förutsättningar inför år 2019.

Vi ser en fantastiskt fin utveckling hos många av företagen inom kommunen. Det görs flera stora satsningar och investeringar som tryggar arbetstillfällen och även skatteintäkter eftersom många som arbetar där också är bosatta inom kommunen. Vimmerby kommun är en inpendlingskommun och vi är därför också beroende av arbetskraft från våra grannkommuner. Det gäller för hela vårt näringsliv såväl som den offentliga verksamheten, där våra kommunala uppdrag ingår. Fortsatta prioriterade frågor är därför kompetensförsörjningen och bostäder. En gemensam satsning på utveckling av ”Campus Småland” tillsammans med Hultsfreds kommun och Västerviks kommun är mycket tacksam och värdefull. Vi behöver parallellt satsa på vuxenlärandet i allmänhet för att underlätta matchning mellan behov och tillgång av arbetskraft. Att föra en fortsatt dialog med olika marknadsaktörer som finner det intressant att investera i nya bostäder inom Vimmerby kommun är en prioriterad fråga eftersom det kommunala investeringsutrymmet är begränsat.

En av de viktigaste händelserna under hösten 2018 var valet med tillhörande ny politisk organisation. Den nya politiska organisationen påverkar också tjänstemannaorganisationen och vår förhoppning är att planen som är gjord inför beslutade förändringar faller väl ut.

Nu är det viktigt att det politiska visionsarbetet kommer igång. Organisationen har tappat kraft och riktning eftersom det arbetet har dragit ut på tiden. Det är viktigt att det kommer igång med förnyad kraft. Som grund finns ”SLUS-arbetet”, eller ”Allas Vimmerby” med förbättrad tillitsskapande dialog som bas. Det interna arbetet och det arbete som sker externt med företag och föreningar ska kopplas samman med de angiva insatsfaktorerna som anges i ”SLUS:en”.

I början av 2018 beställde Kommunstyrelsen en genomlysning av barn- och utbildningsnämndens område. En handlingsplan har tagits fram och en fortsatt dialog kommer att fortgå kring åtgärder inom nämndområdet. Den nuvarande barn- och utbildningschefen har aviserat om pension och avslutar sin tjänst under 2019. Vår förhoppning är att rekryteringen av en ersättare ska lyckas väl och att vi har en ny chef på plats under första kvartalet 2019.

Inom kommunstyrelsens område, som egentligen spänner över hela den kommunala verksamheten  med tanke på den uppsiktsplikt som kommunstyrelsen har, blir det av största vikt att säkra så att verksamheten ryms inom budgetramen. Arbetet med att skapa en högre resultatkultur fortskrider med uthållighet. När vi jämför oss med nationella mått så har dock våra kostnader inom flera verksamhetsområden ökat om vi jämför oss andra kommuner. Det kommer därför vara nödvändigt med fortsatta diskussioner som sedan behöver landa in i olika typer av inriktningsbeslut och beslut.
 
Inom kommunkoncernen planeras det för omfattande investeringar under 2019. Till exempel kan nämnas en ny förskola och hyreslägenheter med en gruppbostad inkluderad. Dessutom behöver frågan kring var nya platser inom särskilt boende klarläggas samt många frågeställningar kring en eventuell ny grundskola.

En av de allra viktigaste frågorna för oss att ständigt hålla koll på och ständigt vidareutveckla är naturligtvis hur medborgarna upplever och uppfattar våra tjänster. Likaså att vi följer resultatnivåer inom skola och omsorg, näringsliv, miljö och bygg med mera och utifrån de resultaten arbeta med ständiga förbättringar.

I övrigt kommer vi på olika sätt arbeta vidare med utvecklingsarbetet kring att stärka den lokala attraktionskraften. Internt inom kommunens verksamhetsområde kommer vi att satsa mycket på att utveckla vårt arbetssätt med HR/personalfrågor. Det kommer att ske fortsatta satsningar på att utveckla ledarskap och medarbetarskap. För att nämna en stor fråga som påverkar många inom vår organisation så nämner jag här ”Heltidsresan”. Att erbjuda alla inom kommunals avtalsområde ”rätten till heltid” innebär en stor omställning som påverkar många medarbetare.

Internt i kommun kommer vi under 2019 bland annat att växla upp arbetet kring digitalisering i syfte att effektivisera våra processer och vårt arbete.
 
Den ursprungliga planen med att bygga upp vårt eget Kontaktcenter i stadshuset har förskjutits och återupptas under hösten 2018. Förhoppningen är att det kan vara klart under 2019.

Under 2019 kommer vi arbeta för att det relativt nya forumet - utvecklingsrådet kommer att utvecklas till det viktiga och strategiska organ som vi har som ambition att det ska bli. Med syftet att få grepp om och tillsammans kunna staka ut riktningen i gemensamma frågor som bland annat arbetsmarknad, folkhälsa och integration. Den 1 januari 2020 blir  Barnkonventionen lag. En plan finns redan framtagen för hur organisationen ska förberedas inför den förändringen och under 2019 kommer det arbetet att fortgå.

Att utveckla koncernsamverkan kommer att vara en fortsatt prioriterad fråga. Den utredningen som genomfördes på Vimarhem under sommaren 2018 kommer att resultera i handlingsplaner för såväl moderbolaget som dotterbolagen.

Nationellt händer mycket inom områden som civilt försvar m m. En säkerhet- och trygghetsorganisation behöver arbetats fram där räddningstjänstens verksamhet utgör bas.

Regionalt händer det också mycket årsskiftet 2018/2019. Ett ”region Kalmar” skapas och ett gemensamt kommunförbund där alla länets kommuner ingår.

När det gäller den nationella styrningen av landet så är den i skrivande stund utgången oklar. Hur den nya ledningens politik kommer att påverka landets kommuner och specifikt Vimmerby kommun vet vi därför inte så mycket om. Likaså vet vi heller inget om hur det nya förslaget kring kostnadsutjämning kommer att påverka vår kommun.

 



Kommentarer