Budget, CKS och Kåsan





Känner mig glad, ödmjuk och tacksam över all uppvaktning i veckan. Ovan kan ni ta del av en otroligt vacker blomsterbukett som jag fick. Stort tack alla!

Budget
Kommunfullmäktige fattade i måndags kväll beslut om budget 2019. Prioriteringar och anpassning kommer att behöva ske för att inrymma verksamheten inom den beslutade budgeten.

I Dagens Industri häromdagen stod att läsa om Svensk kommunrating. Jag har en gammal fördjupad analys "Kommunexperten, nr 4 från 2009  liggandes på mitt kontor när Vimmerby kommun senast granskades på djupet. Vi blev då rankade som en C-kommun. Det är lätt att gå in på Svensk kommunratings hemsida och få en snabb överblick om hur olika kommuner ligger till. Vi ligger fortfarande på C där vilket innebär stärkt behov av eftertanke både på drift- och investeringssidan. Alla kommuner betygsätts mellan det högsta betyget A och lägsta betyget D, baserat på 19 nyckeltal i fem kategorier: kommunskuld, finansiell hälsa, finansiella risker, finansiella möjligheter och ledningsförmåga.
https://sverigesbastakommuner.se/

 CKS-nätverket
Under torsdagen och fredagen har jag varit på nätverksmöte inom CKS. Gissur Erlingsson deltog denna gång och pratade om "kommunsektorns ödesfrågor". Hälften av landets kommuner förväntas tappa invånare till 2040; tillsammans med en åldrande befolkning och ökad försörjningskvot innebär det betydande utmaningar för särskilt mindre kommuner. Vimmerby kommun tillhör dem som man ganska snabbt identifierar till de kommuner som står inför stora utmaningar. Gissur pratade en del om ”Är en landsomfattande kommunsammanläggningsreform svaret på utmaningarna”?  Nej, egentligen inte. Samverkan mellan kommuner är ofta en nödvändighet av många olika skäl men leder enligt danska studier dock sällan till ekonomiska effektiviseringar.

Även dessa dagar fanns området digitalisering i fokus. Vi hade besök av forskare från Linköpings universitet från avdelningen för informatik som föreläste om hur digitalisering påverkar kommunernas arbete med utvecklingen av offentliga tjänster. Det handlade bl a om planering och utveckling av smarta städer, digitala tjänster, medborgarinvolvering, öppna data, AI och digital inkludering, fokus på både möjligheter och begränsningar. Bl a framkom att London, San Francisco och Barcelona är de städer som rankas i topp som smarta städer i världen.
Definition smarta städer; Investeringar görs i både humankapital och traditionell infrastruktur, investeringar driver ekonomisk tillväxt och livskvalitet, användning av naturresurser är sund, styrning och ledning bygger på deltagande. Lite SLUS alltså i vårt Vimmerbyperspektiv där vi behöver få in smarta lösningar kring betydelsen av intelligenta och sammankopplade IT-system. Här handlar det om AI, automatisering, robotisering, Internet of Things, Machine learning.
Naturligtvis fanns också inslag med diskussioner om hur de olika politiska koalitionsbildningarna fortskrider i nätverkskommunerna. Vi planerade också för hur utveckling ska ske av programmet ”Ledarskap i kommuner” Även ett pass kring vilka möjligheter som finns till uppdragsutbildning via Linköpings universitet och som kan bidra till kompetensförsörjning och möjligheter till 
livslångt lärande.

Novemberkåsan
I min omgivning finns många som är mycket intresserade av enduro. Både djupt engagerade serviceteam även ett par personer som ska köra årets kåsa.  

Uppenbart är att en novemberkåsa i Vimmerby är ett otroligt viktigt och uppskattat evenemang. För egen del känner jag mig mycket stolt över att vi i Vimmerby har så kompetent ledning och en så god utförarskapacitet som gör det möjligt att planera och genomföra ett så här stort evenemang. Stor eloge till er inblandade för er fina ledningsförmåga och enorma engagemang som gör det möjligt att åter igen sätta Vimmerby på kartan nationellt, i ett positivt sammanhang. Den här typen av evenemang och händelser stärker känslan av stolthet hos oss och det tycker jag är så viktigt. Lycka till alla ni som ska delta i en av de främsta tävlingar inom området fysisk prestation. Särskilt vill jag framföra, HEJA Jimmi och Daniel!



Kommentarer