Utvecklingsråd, ITSAM och Litteraturnod



Utvecklingsråd

Igår var det dags för årets sista utvecklingsråd. Fyra gånger per år träffas ledande politiker och tjänstepersoner från samtliga kommunens nämnder och förvaltningar. Denna gång var temat "Ny folkhälsoplan". Vi förde en dialog kring hur vi förhåller oss till den nya folkhälsopolitiken som riksdagen beslutade om i juni 2018. Det nationella målet för folkhälsopolitiken är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
Under eftermiddagen hade vi workshops där vi bl a kunde knyta ihop arbetet inom folkhälsoområdet med vårt SLUS-arbete/Allas Vimmerby.
Våra medarbetare på utvecklingsavdelningen hade planerat och höll i trådarna på ett föredömligt sätt. Till vår hjälp hade vi besök och handledning av två tjänstepersoner från landstinget i Kalmar. På bilden ovan ser ni beskrivningen bakom mål 2. Nedan kan ni också översiktligt se alla åtta målområden.

1. Det tidiga livets villkor
2. Kunskaper, kompetenser och utbildning
3. Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
4. Inkomster och försörjningsmöjligheter
5. Boende och närmiljö
6. Levnadsvanor
7. Kontroll, inflytande och delaktighet
8. En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård

ITSAM

Idag har kommuncheferna som representerar våra olika kommuner inom ITSAM haft möte. Många utvecklingsfrågor på agendan som avhandlades i god dialog. Vi tog del av delårsrapport och budget inför år 2019 innan vi landade i frågan om ITSAM:s lokalisering:

” Kommunchefsberedningen är överens att det är funktionen hos Itsam som är det primära oavsett vart lokalerna är geografiskt placerade."
 
Däremot är vi inte överens om tidsplan och process inför beslut. Vårt underlag lämnas nu över till direktionen.

Litteraturnod

I tisdags var det åter dags för en heldag med kommunstyrelsen där ett 30-tal ärenden behandlades under dagen. Mycket intressant att lyssna till projektledaren Erica som redogjorde för planerna om en litteraturnod i länet med Vimmerby kommun som bas.

Kommentarer