Dags att summera 2018...




Viktiga händelser 2018

En ny politisk organisation ska träda i kraft efter årsskiftet. Under året har det krävts en hel del förberedelser och åtgärder som går i linje med det beslutet. Valresultatet innebär också förändrade förhållanden för den kommande mandatperioden.

Vi kan med glädje konstatera att det externa bostadsprojektet Stören snart slutför etapp 1 där lägenheterna beräknas var inflyttningsklara i början av 2019 samt att CEOS - området är slutsålt.
Utvecklingsavdelningen, samhällsbyggnadsavdelningen, miljö- och byggnadsförvaltningen och VEMAB har det under året arbetat gemensamt med många olika frågor kring mark till industri, handel och bostäder. Här kommer det finnas behov av ett fortsatt starkt fokus för lösa framtida behov inom dessa områden.

Räddningstjänsten i Vimmerby och i även i stora delar av landet var hårt belastade sommaren 2018 på grund av den extrema torkan som även orsakade stora problem för bland annat lantbruken.

I juni 2018 invigdes ett statligt servicekontor i en lokal i stadshuset. Naturligtvis innebär det en glädje över att åter ha statlig närvaro i vår kommun. Arbetet har inneburit att den ursprungliga planen med att bygga upp vårt eget kontaktcenter har förskjutits och det arbetet har återupptagits under hösten 2018.

I början av 2018 beställde Kommunstyrelsen en genomlysning av barn- och utbildningsnämndens område. En handlingsplan har tagits fram och en fortsatt dialog kommer att fortgå kring åtgärder inom nämndsområdet. Den nuvarande barn- och utbildningschefen har aviserat om pension och avslutar sin tjänst under 2019. Ny barn- och utbildningschef finns på plats från och med januari 2019.

Inom socialnämndens verksamhetsområde har man kostnadseffektivt och framgångsrikt ställt om och gjort anpassningar inom verksamheten utifrån de snabba förändringar som skett, framförallt inom området för ensamkommande barn.

Det har skett många förändringar på kommunstyrelseförvaltningen under 2018. Två viktiga chefsrekryteringar har slutförts med lyckat resultat. I februari tillträdde kommunens nya utvecklingschef och sedan juni finns en ny HR-chef på plats. De är båda två nyckelfunktioner i vårt fortsatta arbete med att stärka den lokala attraktionskraften. Projektet Stärkt Lokal Utvecklings Strategi, SLUS, har avslutats och övergår nu inom det ordinarie utvecklingsarbetet under namnet ”Allas Vimmerby”. Även i den kommunala organisationen har vi arbetat med SLUS. Vi har gjort flera satsningar på våra medarbetare och bland annat erbjudit i princip alla att ta del av en toppföreläsning med budskap som går i linje med ovanstående utvecklingsarbete. När det gäller vårt interna fokus när det gäller SLUS så kopplas det arbetet också samman med utvalda strategiska utvecklingsområden inom arbetsmiljöområdet. Det interna arbetet och det arbete som sker externt med företag och föreningar ska kopplas samman med de angivna insatsfaktorerna som anges i den stärkta lokala utvecklingsstrategin ”Allas Vimmerby”.
Vi har under året haft tre olika utvecklingsråd där kommunens högsta politiska ledning och tjänstemannaledning ingår. Känslan är att utvecklingsrådet kommer ha en viktig funktion framöver i syfte att få grepp om och tillsammans kunna staka ut riktningen i gemensamma frågor som bland annat arbetsmarknad, folkhälsa och integration, allt kopplat till arbetet med ”Allas Vimmerby”.

Under året har vi också växlat upp vårt interna arbete med digitaliseringen i syfte att skapa mervärde för våra medborgare och effektivisera våra interna processer. På försommaren publicerades kommunens nya externa webbplats, ett samverkansarbete mellan förvaltningarna som pågått under lång tid och som nu slutförts med ett gott resultat. Sedan har naturligtvis även Vimmerby kommun påverkats av att den nya dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) trätt i kraft, vilket inneburit och innebär arbetsinsatser.

Under året blev det klart att en regional litteraturnod ska skapas i Vimmerby kommun. Dialog mellan de samverkande aktörerna har påbörjats och under 2019 kommer arbetet att fortsätta.

De stora nämnderna har under året haft fortsatta svårigheter att inrymma verksamheten inom respektive budgetram. På investeringssidan har diskussioner fortsatt och prioriteringar kvarstår om var satsningar ska ske utifrån vårt behov och vår ekonomiska betalningsförmåga inom kommunkoncernen. Vi är också fortsatt påverkade av det som nationella läget, till exempel minusräntan både på kostnads- och intäktssidan samt av statens styrning genom generella och riktade statsbidrag.

Som arbetsgivare har vi under året lagt stort fokus på hälsa hos våra medarbetare, framförallt för att förebygga psykisk ohälsa. Arbetet sker med andra samverkansaktörer och finansieras via medel från Europeiska Socialfonden. Samtidigt har vi också tagit oss an utmaningen med att lösa ”heltidsfrågan”. Kommunens ledarskapsprogram har under året fortlöpt enligt plan. Det tionde ledarskapsprogrammet i ordningen har startats upp och program åtta har avslutat sitt program.

Kommunens hållbarhetsfrågor har under året diskuterats mer frekvent än tidigare. Flera beslut har också fattats i linje med det, bland annat en förtydligad inriktning vad gäller omställning av fordonsflotta, biogas, laddstolpar och solceller.

Ägardirektiven till de kommunala bolagen har uppdaterats, bland annat har det praktiska ansvaret för fiberfrågor nu bolagiserats.
En extern utvärdering har genomförts av styrning och ledningen inom bostadsbolaget Vimarhem AB. Utredningen kommer att resultera i handlingsplaner för såväl moderbolaget som dotterbolagen.
Bostadsbolagets VD kommer att avsluta sin anställning i början på 2019, efter 29 år på tjänsten. Rekryteringsprocessen av en ny VD har påbörjats.

Vimmerby kommun finns med i kommunalförbundet ITSAM som levererar support och drift av IT till sex kommuner. Under den senare delen av 2018 beslutade direktionen att ITSAM:s huvudkontor ska flyttas till Linköpings kommun.

”Campus i Småland” är ett samverkansprojekt mellan Vimmerby-, Hultsfreds- och Västerviks kommuner. 2018 togs beslut i samtliga kommuner om att växla upp arbetet för att skapa fler utbildningsplatser. En glädjande nyhet är att kommunen säkrat en förskollärarutbildning som startar i Vimmerby under 2019.

Kommuner i länet har tagit beslut om att bygga upp länsgemensamt kommunförbund med en nyanställd förbundschef som kommer att träda i kraft årsskiftet 2018/2019. Övriga delar som tidigare organiserats inom regionförbundet i Kalmar går över till nya ”Region Kalmar”.

Vimmerby kommun har stått värd för det tredje och sista året av midnattssolsrallyt, även denna gång med ett mycket lyckat resultat. Dessutom genomfördes Novemberkåsan i Vimmerby i början av december och även det evenemanget blev mycket uppskattat av arrangörer, åkare och besökare. Utöver dessa arrangemang genomför föreningar, organisationer och företag varje år flera publika arrangemang runt om i kommunen som ytterligare stärker Vimmerby som en attraktiv plats att besöka, leva och bo i.

 Förväntad utveckling

Under 2019 hoppas vi på en fortsatt fin utveckling för våra företag. Kompetensförsörjning och bostäder är två prioriterade frågor inom kommunen och parallellt behöver vi satsa på vuxenlärandet i allmänhet för att underlätta matchning mellan behov och tillgång av arbetskraft. Under 2018 fortsatte kommunens invånarantal öka och vi är nu 15 740 invånare. Det ställer också krav på fler bostäder. Därför måste dialogen med olika marknadsaktörer som är intresserade av att investera i nya bostäder i kommunen fortsätta prioriteras eftersom det kommunala investeringsutrymmet är begränsat.

Det är också viktigt att det politiska visionsarbetet kommer igång. Organisationen har tappat kraft och riktning eftersom arbetet med vision, mål kopplat till budget dragit ut på tiden.
Till grund för det kommande visionsarbetet ligger de dialogmöten som arrangerades i projekt SLUS, där över 200 medborgare från hela Vimmerby kommun deltog. Vi kommer givetvis också att fortsätta utvecklingsarbetet kring att stärka den lokala attraktionskraften och internt i organisationen kommer det fortsatt göras satsningar på våra medarbetare och ledare. I ett bredare perspektiv uppmärksammas nu också den psykiska ohälsan. Den är en av vår tids största utmaningar. I organisationen finns fyra certifierade instruktörer som framöver ska utbilda ”första hjälpare” inom metoden MHFA (Mental Health First Aid).

Inom kommunkoncernen planeras det för omfattande investeringar under 2019. Till exempel kan nämnas en ny förskola och hyreslägenheter med en gruppbostad inkluderad. Dessutom behöver frågan kring var nya platser inom särskilt boende klarläggas samt många frågeställningar kring en eventuell ny grundskola.

En av de allra viktigaste frågorna för oss att ständigt hålla koll på och ständigt vidareutveckla är naturligtvis hur medborgarna upplever och uppfattar våra tjänster. Likaså att vi följer resultatnivåer inom skola och omsorg, näringsliv, miljö och bygg med mera och utifrån de resultaten arbeta med ständiga förbättringar, det vill säga uppsikt över ekonomiska resultat och volymförändringar kopplat till kvalitet.

Internt i kommun kommer vi under 2019 bland annat att växla upp arbetet kring digitalisering i syfte att effektivisera våra processer och vårt arbete. Bra e-tjänster ska skapa en enklare vardag för medborgarna och frigöra tid för att kunna kvalitetssäkra och utveckla de tjänster vi tillhandahåller.

Nationellt händer mycket inom områden som civilt försvar m m. En säkerhet- och trygghetsorganisation behöver arbetats fram där räddningstjänstens verksamhet utgör bas.

Den 1 januari 2020 blir Barnkonventionen lag. En plan finns redan framtagen för hur organisationen ska förberedas inför den förändringen och det arbetet kommer att fortgå under 2019.

Om något mer viktigt fokusområde ska nämnas så blir det slutligen infrastrukturfrågan. Alla fakta kring platser som får olika typer av kvitto på att de utvecklas visar på vikten av en väl fungerande infrastruktur.

Avslutningsvis vill jag rikta ett varmt tack till alla medborgare, företagare, föreningar, fackliga företrädare som vi samverkar med och förtroendevalda som under året arbetat för att göra vår kommun till den fantastiska plats som Vimmerby kommun är. Ett speciellt tack vill jag rikta till min koncernledningsgrupp och alla medarbetare på Vimmerby kommun som oavbrutet arbetar för att ge alla kommuninvånare och företag bra service och omsorg. Ni gör ett fantastiskt arbete, stort tack! 

Jag återkommer här på min blogg i mitten av januari.

 
God Jul och Gott Nytt År



Välkomna att lyssna på podcast Allas Vimmerby:

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Kommentarer