Nystart




Välkomna

Varmt välkomna Ingela Nilsson Nachtweij (C), Marie Nicholsson (M), Ola Gustafsson (KD) och Helen Nilsson (S) på era nya poster och kontor på stadshuset. (På bilden ovan ledningen för den nya politiska majoriteten, Ingela, Marie och Ola under gårdagens kick-off).
I tisdags hade den nya kommunstyrelsen sitt första sammanträde och igår som sagt en kick-off med den nya politiska ledningen inom varje nämnd och bolag samt koncernledningsgruppen som både var innehållsrik och värdefull inför det fortsatta arbetet. Jag ser fram emot vårt fortsatta samarbete.

Välkommen Ola

Varmt välkommen också till vår nya barn- och utbildningschef, Ola Karlsson som började i måndags.

SNS Konjunkturrådsrapport 2019

Enligt artikelförfattarna till rapporten kommer kommunernas förutsättningar att klara välfärdsuppdraget försämras kraftigt inom den närmaste framtiden. "En åldrande befolkning ökar efterfrågan på omsorgstjänster, samtidigt som allt färre yrkesverksamma ska försörja allt fler.
Kommunerna utmanas också av att skolan länge dragits med fallande resultat. Få söker till lärarutbildningen, som dessutom varit starkt ifrågasatt. Till detta kommer ett högt flyktingmottagande där många nyanlända är unga, vilket sätter ytterligare press på skolan. Redan i dag har både skolan och äldreomsorgen problem med att rekrytera personal. Det kommer sannolikt inte att bli lättare på sikt. Över hälften av kommunerna förväntas tappa befolkning de kommande 20 åren.      
Dessa utmaningar drabbar olika typer av kommuner på olika sätt. Växande kommuner har en gynnsam ålderssammansättning och en stark skattekraft. De behöver investera, bygga ut den kommunala verksamheten, infrastrukturen och bostadsbeståndet i takt med att befolkningen växer. Samtidigt ska de lyckas med att integrera ett växande antal invandrare.
Krympande kommuner riskerar att gå miste om stordriftsfördelar och har svårt att rekrytera den personal som krävs för att säkra välfärdens kvalitet. Över hälften av kommunerna förväntas tappa befolkning de kommande 20 åren, med reservation för att de senaste långsiktiga befolkningsprognoserna gjordes före 2015. Samtidigt finns ett likvärdighetskrav i kommunsektorn där små och krympande kommuner har krav på sig att leverera ungefär samma service som de växande storstäderna."
Forskarna identifierar fyra nödvändiga förändringar:
1. Minska de riktade statsbidragen.
2. Gör det lättare att utkräva ansvar av kommunpolitiker.
3. Överväg att lyfta bort ansvaret för vissa uppgifter från små kommuner.
4. Höj skatter och effektivisera.
Med ovanstående förslag vill forskarna öka trycket på kommunala politiker att effektivisera sina verksamheter, och på en ny regering att genomföra de reformer som krävs för att säkra framtidens välfärd.

Stort grattis!

Läser lokala nyheter om att "Mazze" från Björksebo går vidare till Guldbaggefinal med sin dokumentär om dansbandet Larz-Kristerz. Dessutom att Sofie från Södra Vi utsetts till Nettos bästa butikschef i landet. Fantastiskt vilka fina förmågor vi har här i vår kommun, inom olika områden, som är med och sätter vår kommun på kartan på olika sätt.
(Noterar att Vimmerby ännu ej får vara med på SVT:s väderkarta ;). Vi hoppas naturligtvis att det kommer att ske inom kort...)

https://guldbaggen.aftonbladet.se

Kommentarer