Skatteunderlagsprognos, demografi, rekryteringar och andra möten som väntar

 

 
Härligt! Vårsol på kontoret idag.... !
 
SKL:s skatteunderlagsprognos
 
SKL gör prognoser på skatteunderlagets utveckling fem gånger per år. För oss är det en viktig uppgift att följa eftersom de ger oss en uppfattning om hur skatteintäkterna förändras som ligger till grund för vår budget.
Signalen från SKL är nu att man bedömer att arbetsmarknaden kommer att kylas av först 2020, då spås antalet arbetade timmar minska för första gången sedan 2009. SKL har justerat ned skatteunderlagstillväxten för åren 2019-2021.
- Framtidstron bland såväl hushåll som företag har försvagats markant på sistone. Det stödjer vår bedömning att konjunkturen kommer att fortsätta mattas av, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
 
Demografiska utmaningar
 
På onsdag kväll dags för nytt strategiskt möte utifrån SLUSEN och Allas Vimmerby i Tuna. Temat är "Lämna eller stanna". Vi ska fokusera på vad som händer med framtidstron och utvecklingen om de unga flyttar. En verklig utmaning för oss.
Jag känner mig glad och tacksam varje gång vi får befolkningsstatistik som visar på en positiv utveckling för vår kommun. Det är absolut ingen självklarhet och vi alla behöver engagera oss i frågan eftersom den är så avgörande för att vi ska kunna leverera goda välfärdstjänster och känna just framtidstro. 
I dagens Vimmerby tidning finns en artikel med professor, Charlotta Melander som forskar på regional utveckling. Jag har skrivit om hennes forskning flera gånger förut och inom kommundirektörsnätverken är hon en flitigt anlitad föreläsare. Senaste studien visar att 76 kommuner tappade invånare förra året mot 63 kommuner året innan. Själv känner jag stark oro för utvecklingen med fördjupade klyftor mellan stad och land och dess konsekvenser. Inget talar dessvärre heller för att det kommer att avta enligt Charlotta Melander.
 
Rekryteringar
 
Samhällsbyggnadschef, Miklos Hathazi har den här veckan berättat att han kommer att gå i pension vid årsskiftet. Vi kommer att påbörja rekryteringsprocessen under våren. Just nu pågår också en rekryteringsprocess av ny VD till Vimarhem.
 
 
Möten som väntar nästa vecka
 
Nästa vecka är det åter dags för kommunfullmäktige. Dessutom ett koncernledningsmöte med tema digitalisering. Det blir också en resa till Kalmar för det första mötet för oss i tjänstemannaledning i Kalmar läns nya gemensamma kommunförbund samt Regionalt ledningsforum där vi träffar ledningen för den nybildade regionen.

Kommentarer