CKS Norrköping


Visualiseringscentret ligger i Norrköpings vackra industrilandskap. Centret har världens skarpaste projektionssystem och sedan i februari i en helt uppgraderad dommiljö, se ovan. Det var ett riktigt häftigt besök där vi fick färdas bl a både till månen och Mars.

CKS kommundirektörsnätverk och KSO-nätverk har haft gemensam träff i Norrköping under torsdagen och fredagen. Intressant innehåll och många erfarenhetsutbyten med kollegor förgyllde dagarna. Temat för den här gången var samhällsbyggnad. Biträdande professor Josefina Syssner, CKS var på besök hos oss och hade som vanligt värdefull forskning att delge oss. Hon redogjorde för studier där de jämfört det kommunala ledarskapets förutsättningar för kommunal samhällsplanering. Områden som jämförts är politisk rekryteringsbas, avståndet till medborgarna, främsta utmaningen, politiskt kapital, organisatorisk styrka samt externa nätverk. Alla dessa områden har jämförts utifrån om kommunen är en tillväxtkommun eller en kommun som kräver anpassning.
Josefina slog hål på myten kring Norge och att utvecklingen där skulle skilja sig åt utifrån stad- och landperspektiv. Det stämmer att servicen är god men urbaniserings krafter ser inte annorlunda ut i Norge vad gäller faktiska tal. Flera frågor från närvarande politiker handlade om det verkligen inte är möjligt att bryta denna trend? Josefina tydliggjorde att det handlar om effekter av så många beslut på så många olika nivåer så det är komplext och svårt att bryta med enskilda åtgärder.
Vi hann också med ett pass kring - Hållbar förvaltning av tillgångar i form av VA och gator samt investeringsekonomi där det handlar om förvaltning och utveckling av anläggningstillgångar.
Under fredagen var Alexander Paulsson, forskare från Lunds universitet på plats för att presentera sin forskning om kommunala arenainvesteringar.
Brita Hermelin, professor vid CKS presenterade forskning kring kommunernas arbete med näringslivsutveckling. Tydlig trend att kommunernas näringslivsfunktion är knuten till kommunledningen. Uppgiften handlar till stor del om att bedriva kontaktskapande verksamhet.
Frågan som ställts till landets kommuner handlar om - Vad gör ni?, är din organisation involverad i?

1.Platsmarknadsföring, initiativ av egen analyser, stöd till affärsutveckling
2.Planering - i form av fysisk planering, bygglov och översiktsarbete. Här finns undersökningens högsta värde i den här nationella forskningen som ägt rum inom området (trots att ÖP ligger lågt)
3.Kompetensförsörjning i form av kommunicerar kompetens, utbildning och match-making. Här blir också resultatet högt.
För den som vill ta del av rapporten i sin helhet så heter den "Lokalt utvecklings- och tillväxtarbete".
Tack CKS ledning för intressanta dagar med bra program och tack Lars Stjernqvist och Martin Andreae, Norrköping för fint värdskap.

Nästa vecka väntar ett säkerhetsmöte med förstärkt koncernledningsgrupp tillika krisledningsgrupp. Sedan vårkonferens med övriga kommundirektörer i landet i Stockholm. Vårens konferens brukar vara mycket innehållsrik bl a med aktuell information från SKL. På fredag kväll väntar Vimmerbygalan.

Kommentarer