Tillväxt Vimmerby, interna möten och hedersrelaterat våld och förtryck


Tillväxt Vimmerby

Vilken härlig läsning näringslivsbilagan som följde med Vimmerby tidning den här veckan bjuder på från början till slut! Där kan man ta del av aktuell och värdefull information om vårt fina och mångfacetterade näringsliv. Den börjar med en fantastiskt fin krönika, som är ett fint kvitto på det arbete som samordnas av kommunen med utvecklingsavdelningens medarbetare i spetsen och vårt viktiga Campus. Jag känner mig så glad och stolt över att deras insatser uppmärksammas!

Interna möten

Utöver de möten jag tidigare berättat om som sker den här veckan så har vi haft några viktiga interna möten inom kommunkoncernen. Dels ett möte med koncernledningsgruppen där vi fortsatte att fokusera på grundläggande frågor kring digitalisering. Det andra, ett möte där ledningen för samhällsbyggnadsavdelningen, VEMAB och miljö- och byggnadsförvaltningen deltog för ett gemensamt processarbete med genomgång av alla moment kring detaljplaner och strategiska dokument. Ett tredje möte, värdefull samverkan med facken. Det känns alltid viktigt att varje månad få en avstämning om läget inom organisationen.
Tack också till våra två praktikanter från samhällsvetenskapliga programmet, Vimmerby gymnasium, som funnits på plats hos oss den här veckan. Den mesta av tiden har de följt vår politiska ledning.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Socialchefen, Anette Nilsson skriver nyhetsbrev varje månad om aktuell information som sprids internt inom förvaltningen. Den här månaden klipper jag in information från hennes nyhetsbrev eftersom den känns viktig att sprida vidare.

"Det är både flickor och kvinnor samt pojkar och män som utsätts för hedersrelaterat våld och förövarna kan både vara kvinnor och män. Homo- och bisexuella personer samt transpersoner kan drabbas särskilt hårt. 
Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas bland annat av att det är kollektivt utövat, det innebär att det kan vara flera förövare, t.ex. i  den närmaste familjen, och att det kan vara sanktionerat eller pådrivet från omgivningen. Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central likaså att valet av partner inte är individens utan familjens eller ett större kollektivs angelägenhet. 

Våldet och förtrycket kan ta sig många olika uttryck: fysiskt, psykiskt, socialt och  sexuellt, och det kan röra sig om en rad olika handlingar från relativt sett vardagliga begränsningar i livet till grovt eller dödligt våld.
Personer som är utsatta kan behöva ha kontakt med och få insatser från flera olika  håll. De kan behöva stöd och hjälp från socialtjänsten, vård eller behandling från  hälso- och sjukvården samt kontakt med rättsväsendet om de har gjort en polisanmälan. Ideella organisationer kan många gånger vara ett värdefullt komplement.
Hjälpen från socialtjänsten till exempel vara skyddat boende för vuxna, ekonomiskt bistånd, placering av barn och unga under 18 år samt råd och stöd. 
Utgångspunkten måste vara att aldrig göra avkall på de utsattas rättigheter, oavsett  om det är barn eller vuxna och oavsett hur komplexa eller komplicerade situationerna kan vara. Det handlar om mänskliga rättigheter. 
Vi kommer inom kort lägga ut ett par filmer på vår hemsida. De är bara 1-2 minuter  långa. Här kan du se en av dem: https://www.youtube.com/watch?v=eYKTeg2UM3w. "

Kommentarer