CKS, studiebesök i Mönsterås och ett tack till tf VD Elisabeth




CKS - nätverket

Under torsdagen och fredagen träffades kommundirektörerna inom CKS-nätverket i Ydre kommun. Dagarna avslutades med en festlig avslutning av "Ledarskap i kommuner" i härligt sommarväder på Solviken vid Sommen. Ovan ser ni vår administrativa chef, Anna som genomfört programmet när hon får sitt diplom. För övrigt var temat för dagarna "Kommunal styrning". Överlag bra föreläsningar, diskussioner och reflektioner. Vi hade besök av forskare från Linnéuniversitetet och Förvaltningshögskolan som föreläste kring New Public Management och potentiella framtida styrparadigm. Kommundirektören i Norrköping berättade om deras nya styrreform med bl a fokus på tillit och delaktighet. Johan Wänström från CKS berättade om sin studie om olika ideal som ligger till grund för den politiska styrningen i tre Östgötakommuner. Johan som för övrigt kommer till Vimmerby för en utbildningsinsats i höst kring ansvar och roller. Varmt tack Marie Hillman för gott värdskap. Marie kommer nu att avsluta sin tjänst i Ydre för att bli kommundirektör i Askersund.

Besök i Mönsterås

Under onsdagen gjorde kommunstyrelsen en studieresa till Mönsterås kommun som är "bäst i klassen" vad gäller företagsklimat i länet och på plats 39 i landet. Det handlar både om hårda mätbara förutsättningar som infrastruktur, handläggningstider m m men också om mjuka värden d v s hur företagarna upplever sina förutsättningar.

Vad är då framgångsfaktorerna? KSO, Anders Johansson i Mönsterås framhåller att ”Tillsammans är ett starkt ord”. Superviktigt att få med alla inom hela organisationen från medarbetaren som svarar i växeln till handläggaren inom miljö- och bygg. Han säger också ”Vi förlåter dåliga leveranser men aldrig ett dåligt beteende”.

Thomas Svensson från Mönsterås Utvecklings AB berättar om kommunens företag, bl a att man är årets djurtätaste kommun. Man har satsat mycket på det goda värdskapet. Man pratar väl om varandra och besöker frekvent företagen.

Kommunchef, Fredrik Johansson berättar om kommunens förutsättningar som har en stark miljöprofil samt en träbyggnadsstrategi. Mönsterås kommun profilerar sig också som cykelkommun. Dessutom har man ett starkt föreningsliv.

Stort tack näringslivsenheten som anordnat en mycket bra resa i dialog med min kollega i Mönsterås. Vi fick med oss några guldkorn som vi tar med oss på vår fortsatta utvecklingsresa. För övrigt tror jag att framgångsfaktorn är det uthålliga arbete som hållit samma riktning som Mönsterås arbetet efter, säkert i decennier, eller i alla fall så länge jag kan minnas. Det har skapat en stark tillit. Det känns därför helt rätt med den plattform som finns i Vimmerby kommun med tex Allas Vimmerby - arbetet, det pågående politiska visionsarbetet samt vårt gemensamma ledarskapsprogram som tränar samtliga ledare i hur framgång skapas. De utmaningar som landets kommuner står inför är stora. Då är det extra viktigt att vi tar tillvara på den kraft och den potential som finns hos oss och som jag känner mig mycket stolt över, både som tjänsteman men också som kommuninvånare. 

Veckans möten

I veckan har vi haft det sista ledningsgruppsmötet och det sista VD-mötet innan sommaren. Där passade vi på, att från kommunens sida, tacka Elisabeth Will för en mycket bra insats som tf VD på Vimarhem.

 

 

 

 

 

Kommentarer